Jdi na obsah Jdi na menu

Sedni, lehni, vstaň - na vodítku u nohy

 

Sedni

PODMÍNĚNÝ PODNĚT: povel "SEDNI"

NEPODMÍNĚNÝ PODNĚT:  zatáhnutí vodítkem vzhůru a současně mírný tlak na záď psa

Účel cviku: Pes si na příslušný povel rychle a přesně u nohy psovoda sedne nebo lehne  a v dané poloze zůstane, dokud nedostane jiný povel.

Pes je u nohy psovoda a stojí. Psovod drží složené vodítko v pravé ruce. Dá povel „Sedni“ (posunek: plácnutí levou rukou na levé stehno jako při povelu „K noze“); vodítkem v pravé ruce zatáhne nahoru-dopředu, zároveň rukou položenou na zádi psa (zhruba v oblasti kořene ocasu) zatlačí dolů. Je možné také postupovat podobně jako při předsednutí u přivolání; ukážeme psovi pamlsek a pomalu jej dáváme až nad hlavu psa. Psa pochválíme a odměníme. Hned od začátku netolerujeme žádné vyvalování do strany, v takovém případě uděláme se psem dva kroky a až poté jej posadíme. Dáváme pozor, Obrazekaby si pes sedal až na zem, aby pouze nepřidřepoval. Pokud pes u nohy psovoda leží, po povelu „Sedni“ a posunku psovod zatáhne za vodítko nahoru-dozadu. Může pro jistotu lehce přidržet psovu záď u země. Lze také psa posadit pomocí pamlsku, který psovi dáme před nos a pomalu zvedáme až do pozice nad jeho hlavou; pes se fixuje na pamlsek a automaticky sedá. V poloze psa udržíme třeba tak, že jej budeme levou rukou hladit nebo škrábat pod bradou, aby měl zvednutou hlavu a nemohl se postavit.

Lehni

PODMÍNĚNÝ PODNĚT:  povel "LEHNI", posunek: mávnutí levou rukou nad hlavou a trupem psa zepředu dozadu

NEPODMÍNĚNÝ PODNĚT: - mírné zatáhnutí za vodítko směrem k zemi a tlak v kohoutku směrem k zemi, nebo  položení pamlsku na zem Pes může u nohy sedět nebo stát. Psovod drží vodítko nakrátko složené v pravé ruce. Dá povel „Lehni“. Vodítkem zatáhne dopředu-dolů, zároveň zatlačí na záď psa. Může použít pamlsek, který ukáže psovi a pomalu jej dává dolů – pes je fixovaný na pamlsek a lehá si za ním. Někdy je Obrazekpotřeba psovi lehce podtrhnout přední nohy, ale vždy až v okamžiku, kdy je pes skloněný (za pamlskem, pomocí vodítka). Pokud je pes se cvikem už seznámen, je možné také při posunku zatlačit na jeho lopatky, případně zároveň podtrhnout přední nohy. Zde rovněž netolerujeme vyvalování; pokud si pes nechce lehat rovně, uděláme s ním několik kroků a ještě než stačí přisednout, necháme jej lehnout. Můžeme také postupovat tak, že si stoupneme za správně sedícího psa, chodidly fixujeme jeho zadní nohy v této poloze a necháme jej lehnout.

Odměnou motivujeme psa, aby zůstal v zaujaté poloze.

 

 

Statistiky

Online: 3
Celkem: 372093
Měsíc: 3948
Den: 102

Portrét