Jdi na obsah Jdi na menu

Odmítání nalezené potravy

 

Účel cviku: Pes by neměl žrát nalezenou potravu, nebo případně od cizích osob. Jedná se o samostatnou činnost psa.

PODMÍNĚNÝ PODNĚT:  povel "FUJ!"

NEPODMÍNĚNÝ PODNĚT: trhnutí vodítkem,  pochvala, pamlsek
 

Nácvik: 
Často se stává, že psovod potřebuje psa někde odložit anebo přivázat, aby si mohl v klidu obstarat své záležitosti. Pes v takovém případě zůstává po určitou dobu sám.

Pes by měl přijímat potravu jen z ruky psovoda, to při podávání pamlsků, a dále jen z misky, kterou mu psovod předloží. Ve výjimečných případech může psovi předložit misku s krmením člen rodiny. Psa musíme připravit tak, že nebude sbírat ani nalezenou potravu na zemi.

Nácvik musí probíhat už od útlého mládí, aby se odmítačka dostala psu jaksi do krve. Se psem na vodítku procházíme místem, kde je na zemi pohozená potrava. Pokud pes o potravu projeví zájem a snaží se ji sebrat, prudce trhneme vodítkem a zavelíme "fuj!". Stejný postup zpočátku používáme, když našemu psovi podává potravu někdo cizí.

Velmi důležité je, aby se pes osoby, která mu potravu nabízí, nebál a nebyl tak při odmítání potravy pasivní. Pes nesmí jen couvat a otáčet hlavu, ale pokud je svůdník neodbytný, musí zaútočit stejně jako při samostatné činnosti.

Odmítání potravy nesmí být samoúčelné, to znamená, že si pes nesmí vzít potravu nikdy a od nikoho. Domnívat se, že mu může každý člen rodiny dávat pamlsky anebo kousky od vlastního jídla, a pak očekávat, že si od cizích a pouze na cvičáku pes nic nevezme, je naivita. Odmítačka je těžký cvik, který se musí neustále aktivovat.

Musíme počítat s tím, že uvážeme-li psa před obchodem, může k němu přistoupit i malé dítě, a pak může být výsledek našeho nácviku velmi nepříjemný. Proto uvazujeme psa do míst, která jsou pokud možno vzdálena od volně se pohybujících lidí, anebo jej raději ponecháme v autě.

 
!!! CHYBY !!!

- psovod je málo důsledný a náročný na výkon psa
-psovod při počátečním nácviku používá nevhodné předměty,
- psovod nepostupuje od jednoduchého ke složitějšímu, cvik není nacvičován cílevědomě a systematicky
- psovod nemění pomocníka a předměty

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 372150
Měsíc: 3978
Den: 94

Portrét